Glas

Nieuws

Markt: EU-prijzen tomaten alle onder gemiddelde

De matige prijzen voor Spaanse, Nederlandse en Italiaanse tomaten ontlopen elkaar weinig.

Dat blijkt uit een cijferoverzicht van de Europese Commissie voor de belangrijkste tomatenmarkten. Dat zijn Spanje, Frankrijk, Italië en Nederland. Frankrijk is op dit moment niet op de markt, maar Spanje, Italië en Nederland geven geen hoopvolle prijsontwikkelingen af tot en met week 2.

Onder vijfjarige gemiddeld

Alle landen blijven met hun prijsontwikkeling ruim onder het vijfjarige gemiddelde. Nederland blijft daar nog het dichtste bij. Dat betekent dat de prijsdruk in Italïë en Spanje relatief hoog is. Voor beide ligt de prijsvorming circa 15% onder het vijfjarige gemiddelde. Voor Nederlandse tomaten is dat circa 6% onder het vijfjarige gemiddelde.

Lees verder onder de grafiek.

Herstel in januari

Bij de overgang naar het nieuwe jaar, kon de Nederlandse tomatenprijs het best herstellen. Er was een prijsstijging van 11% zichtbaar. In Spanje ging de prijs 11% onderuit. Gemiddeld lag de prijs in januari (tot en met week 2) op € 0,72 per kilo.

Nederland trok daarmee de prijsvorming voor het Europese gemiddelde omhoog in januari. De EU geeft een 4% hogere tomatenprijs aan voor januari. De Spaanse telers voelen daar echter weinig van.

Klik hier voor Spaanse veilingprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.