Doorgaan naar artikel

Kansen Gelderse glastuinders biomassacentrale

Na de aanleg van een houtgestookte biomassacentrale in Bergerden kunnen bedrijven nog veel winnen met het opslaan van warmte in de bodem.

Harry Beijer, tuinder uit het gebied, voorziet dat het gebied die verdere investering moet doen voor verdere verduurzaming. Naast warmteopslag is het winnen van CO2 uit de rookgassen een belangrijke optie voor de bedrijven. Hij zei dat bij jaaropening en presentie van het jaarverslag 2019 van Glastuinbouwpact.

Eerste klimaatneutrale glasgebied

De bouw van de biomassacentrale in Bergerden is begonnen en zal mogelijk in september in productie komen. Daarmee wordt warmte ingevoed in het bestaande warmtenetwerk in het glastuinbouwgebied NEXTGarden. Dat netwerk ligt er al vijftien jaar na de bouw van een collectieve WKK-installatie. NEXTGarden heeft van de provincie Gelderland de opdracht het eerste klimaatneutrale glasgebied van Nederland te worden.

Koppeling warmtenetten

De ontwikkeling van het gebied wordt in banen geleid door het Glastuinbouwpact, waarin overheden, ondernemers en brancheorganisaties samenwerken aan energie- en marketingprojecten. Coördinator is Radboud Vorage. Energie is een belangrijke paragraaf voor dat cluster, zo blijkt uit het jaarverslag 2019. Er zijn gesprekken gevoerd over koppeling van het warmtenetwerk aan de stadsverwarmingsnetten van Arnhem en Nijmegen, maar of dat snel tot tastbaar resultaat leidt, weet Vorage op dit moment niet.

Grote zonneparken

Aan de rand van NEXTGarden plant de gemeente Lingewaard grote zonneparken. Deze zullen geen elektriciteit leveren aan de glastuinders. Dat is niet nodig. Vorage: “De biomassacentrale levert warmte en electriciteit op het net. De WKK leverde al electriciteit en CO2.”

Tuinders investeren € 1 miljoen

Door de tuinders in het gebied is de afgelopen vijf jaar ruim een miljoen euro geïnvesteerd in projecten via dat Glastuinbouwpact. Het gaat om projecten rond warmtepompen, ledverlichting en regionale afzet.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin