Glas

Nieuws

Harvest House breekt door grens 1.000 hectare

Afzetorganisatie Harvest House boekte in 2019 een omzetgroei van 10% (€ 825 miljoen) op voor het eerst meer dan 1.000 hectare.

Algemeen directeur Jelte van Kammen zegt bij de start van 2020 dat de areaalstijging niet de enige groeifactor is voor Harvest House. “De eigen handelsbedrijven hebben ook groei gerealiseerd bij Europese retail. Voor het grootste deel is dat handel met eigen product, maar de dochters zijn vrij om elders in te kopen.”

De omzetstijging is niet toe te schrijven aan hogere prijzen. Harvest House is specialist in paprika en tomaat. In die teelten is gemiddeld in 2019 geen uitzonderlijke prijs gerealiseerd, zoals bij komkommer in delen van het seizoen.

Groei in vooral tomaten

De areaalgroei in één jaar is fors, vooral bij de grotere leden (Agrocare en Combivliet). Bij de start van het seizoen ligt het areaal op 1.050 hectare, tegen circa 970 hectare bij de start van het laatste seizoen. Van Kammen: “In de begroting houden we rekening met 1.050 hectare, voornamelijk door groei in tomaten. Bij paprika blijft het areaal vrijwel gelijk en bij komkommer is er ook iets uitbreiding.” Sinds 1 januari zijn drie leden uitgeschreven vanwege bedrijfsbeëindiging, één nieuw lid is toegetreden.

Harvest House komt met het kassenareaal in 2020 op ongeveer een gelijk niveau als fusiepartij Oxin Growers (Van Nature en Best of Four). In omzet en teelten zijn de afzetorganisaties lastiger te vergelijken. Harvest House heeft eigen handelsbedrijven in de groep, terwijl Oxin Growers samenwerkt met handelsbedrijven en daarmee kale productomzet realiseert over veel meer producten.

Over het mogelijke effect van het tomatenvirus ToBRFV op Harvest House is Van Kammen kort. “De woordvoering ligt bij NVWA en TuinbouwAlert, maar het heeft op onze omzet geen effect gehad.”

GMO-plannen in stemming

De telers van Harvest House staan komende weken voor een stevige keus. De keuze voor een mogelijke terugkeer in het subsidieschema GMO komt aan bod in een extra ledenvergadering in maart. Van Kammen: “We onderzoeken het serieus. Het zou kunnen dat we in 2021 ons eerste GMO-jaar ingaan.”

In 2020 wil Harvest House de lijn doorzetten, ook op gebied van verwerking. De verwerkingspoot Food Fellows (sauzen en soepen) zal in 2020 waarschijnlijk voor het eerst zwarte cijfers schrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.