Glas

Nieuws

GMO-goedkeuring DOOR, De Schakel en Fossa Eugenia

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft GMO-programma’s goedgekeurd voor DOOR, De Schakel en Fossa Eugenia.

De drie telersverenigingen bevestigen dat ze een beschikking hebben gekregen met een goedkeuring over de aanvraag van de Europese subsidieregeling voor dit jaar. Details van de aanvragen zijn niet bekend. Door de goedkeuring kunnen deze partijen verder met jaarplannen met uitgaven en investeringen die vooral gericht zijn op innovatie en verduurzaming.

Eerder werd al bekend dat Oxin Growers een goedkeuring heeft ontvangen. De vijfde GMO-erkende telersvereniging Kompany was niet bereikbaar dinsdagmiddag 21 januari.

Miljoenen euro‘s

De aanvragen voor de programma’s lopen in de miljoenen euro‘s. Over 2018 zijn de laatste GMO-betalingsoverzichten bekend gemaakt. In dat jaar ontving Fossa Eugenia circa € 3,2 miljoen aan GMO-ondersteuning. De Schakel ontving bijna € 0,9 miljoen dat jaar.

DOOR kreeg in 2019 voor het eerste GMO-ondersteuning. Met een omzet van € 355 miljoen in 2018 kan DOOR volgens de regelingsvoorwaarden meer dan € 12 miljoen subsidie aanvragen. De subsidie is namelijk maximaal 4,1% van de waarde van de producten van de producentenorganisatie. Om crisis te voorkomen en tijdens een crisis kan het ministerie van LNV dit nog verder verhogen naar maximaal 4,6%. Oxin Growers is met ruim € 700 miljoen de grootste telersvereniging van de vijf.

Beter telen

De afzetorganisaties hebben voor deze GMO-aanvraag een operationeel programma geschreven met plannen hoe de leden beter of duurzamer gaan telen. Dat is nu beoordeeld door RVO.nl. De kosten om deze doelen te halen, betaalt de vereniging uit haar actiefonds en worden voor 50% gedragen door GMO-subsidie. De andere 50% zijn bijdragen van de leden.

.

Of registreer je om te kunnen reageren.