Glas

Nieuws

Curator Quality Queen uit kritiek op Rabobank

Curator Mathieu Souren is kritisch op het handelen van de Rabobank voor en na het faillissement van Quality Queen.

Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag, een maand na het faillissement van handelsbedrijf Quality Queen. Volgens Souren loopt de boedel € 90.000 mis doordat de Rabobank het innen van openstaande rekeningen bij vooral Engelse supermarkten heeft uitbesteed aan een incassobureau. Supermarkten betalen laat, maar de betalingszekerheid is groot, waardoor een incasso-opdracht niet nodig is, stelt de curator. Incassokantoren vragen circa 6,5% van de opbrengst van hun werk. Souren schat dat hij daardoor € 90.000 niet binnenkrijgt voor de boedel. De debiteurenpost was verpand aan de Rabobank.

Bij afnemers van Quality Queen staan nog rekeningen open voor in totaal € 3,1 miljoen. Daarvan is € 924.841 buiten de wettelijke betalingstermijn van 90 dagen. Voor ruim € 2 miljoen is de levering minder dan 60 dagen geleden uitgevoerd (op verslagdatum), blijkt uit het verslag.

Financiële afspraak

Ook is curator Souren met de Rabobank gebotst over een financiële afspraak in juli 2019 tussen Quality Queen Services en de Rabobank. Dit bedrijfsonderdeel stelde zich hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van Quality Queen Sales, nadat bleek dat verliezen werden geleden op leveringen aan Britse supermarktketens. De curator heeft deze overeenkomst vernietigd, waartegen de Rabobank zich verweert. De stap van Souren zou namelijk niet in het belang zijn van de schuldeisers van Sales stelt de bank. Ook dat valt op te maken uit het verslag. Sales had afspraken met supermarkten om groenten te leveren zonder overmachtsclausule. De hete zomer leidde tot tekorten en dure bijkoopacties van Quality Queen voor eigen kosten.

Verlies van € 7,2 miljoen

Uit het verslag valt verder op te maken dat Quality Queen Sales in 2019 op een omzet van € 70,9 miljoen in totaal € 7,2 miljoen verlies maakte. In de jaren ervoor werd wel winst gemaakt op de verkooptak. Het bedrijfsonderdeel Services maakte de afgelopen vier jaren verlies, oplopend tot € 0,59 miljoen in 2019. De activiteiten van Services bestonden voornamelijk uit inpakwerkzaamheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.