Glas

Nieuws

Milieu Centraal beoordeelt Hollandse paprika nog negatief

Van de twee duurzame koopadvieswebsites voor verse groente is er een over die nog altijd zegt Nederlandse paprika te mijden.

De Groente- en fruitkalender is een koopadvies op internet van Milieu Centraal voor consumenten. Producten worden met subsidie van de overheid via een letter van A tot E gerangschikt op duurzaamheid. Voor Nederlandse oranje en rode paprika is de score een D. Dat betekent dat de organisatie klanten adviseert dit niet te kopen, maar naar alternatieven te kijken. De Spaanse paprika’s van deze kleuren scoren een B, een goede keus.

Beter dan Spaanse

Naast de Groente- en fruitkalender was er Questionmark, dat Nederlandse paprika juist beter beoordeelde als de Spaanse, omdat het ook kijkt naar zaken als mensenrechten voor personeel. Die vergelijkingssite heeft de app hiervoor aangepast en de groentenvergelijker gewist. Volgens Questionmark sloeg een simpele vergelijking alle discussie dood. Er wordt in de toekomst gedacht aan een beoordeling van merken.

Negatief koopadvies

Blijft dus alleen de Groente- en fruitkalender over met de negatieve koopadviezen voor rode en oranje paprika. Er is geen aanpassing te verwachten, laat Milieu Centraal weten. Die organisatie wijst erop dat op 70% van het areaal een wkk-installatie staat en het huidige percentage aardwarmte op 10% ligt. Ook het duurzaamheidskeurmerk PlanetProof is geen aanleiding om scores te wijzigen voor Nederlands product. Paprika scoort relatief laag, omdat per kilo veel energie gebruikt wordt, blijkt uit cijfers van bureau Blonk.

Half miljoen bezoekers

Uit het jaarverslag van Milieu Centraal valt af te leiden dat in 2018 de Groente- en fruitkalender 522.385 unieke weergaven had op internet. In 2018 heeft een student gekeken naar hoe klanten omgaan met de kalender, om deze te verbeteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.