Glas

Nieuws

Hoogste groenteprijzen zomermaanden ooit

Consumentenprijzen voor groente zakten niet weg deze zomer, ook als het effect van btw-verhoging wordt gecompenseerd.

Dat blijkt uit CBS-gegevens voor de maand augustus. Gemiddeld is de groenteprijs voor consumenten 3,5% hoger dan vorig jaar. In vergelijking met echt slechtere groentejaren 2014 en 2015 is het verschil zelfs 7 tot 12%.

Feitelijk is de markt niet ingestort in de zomermaanden, zo valt uit de cijfers op te maken. Dat prijsbeeld van hoge prijzen reflecteert de afzetsituatie in meerdere groentesoorten, blijkt ook uit veilingprijsoverzichten.

Bij vers fruit is de winkelprijs de laagste van de laatste 5 jaar. Toch is de prijsindex van bijna 106 punten nog ruim boven de jaren 2012 tot en met 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.