Glas

Nieuws

Grote afzetorganisaties kijken serieus naar GMO

Harvest House en Van Nature kijken naar plannen voor GMO-subsidie. Voor Van Nature zit dat vast aan het fusievoorstel waarover woensdag 11 september wordt gestemd.

Bij glasgroentespecialist Harvest House is GMO op dit moment een gespreksonderwerp. De afzetorganisatie laat weten in gesprek te zijn met het ministerie van LNV over deelname en de precieze interpretatie van de regels en voorwaarden. Het zou dus kunnen dat telers en coöperatie voor het eerst met GMO-subsidie gaan werken. Een woordvoerder: “Het ei is nog niet gelegd. We zijn in overleg en willen eerst duidelijkheid. Het grote punt van GMO is collectiviteit. Daar voldoen we aan binnen Harvest House.” Harvest House boekte in 2018 een bemiddelingsomzet van € 583 miljoen.

Seinen op groen voor fusie

Bij Van Nature (omzet € 350 miljoen) is een stap naar GMO ingebed in het fusiebesluit met Best of Four dat woensdag 11 september wordt voorgelegd aan de telers. Best of Four-telers gebruiken de GMO-ondersteuning al wel. Volgens directeur Ton van Dalen van Best of Four wordt een gezamenlijk operationeel plan voorbereid voor GMO, omdat er snel geschakeld moet worden na de stemming van de leden. Na de publicatie van de voorwaarden eind augustus resteert anderhalve maand voor dat plan. “Mocht het om wat voor reden dan ook niet tot een fusie komen, dan kan het plan uit elkaar getrokken worden.” Bij Van Nature was dinsdag 10 september niemand bereikbaar voor commentaar in voorbereiding op de extra ledenvergadering woensdagavond.

Kleine organisaties buiten GMO

De kleine afzetorganisaties Veiling Zaltbommel en Nautilus laten weten niet een GMO-programma in te dienen voor 2020.

Of registreer je om te kunnen reageren.