Glas

Nieuws

Grond was drempel noodhuisvesting Westland

De beschikbaarheid en prijs van tuinbouwgrond zijn er de oorzaak van dat 4 noodhuisvestingslocaties in Westland afvielen.

De gemeente Westland beoordeelde deze zomer 13 locaties die Glastuinbouw Nederland had geselecteerd met uitzendbureaus. Daar zou voor een periode van 3 jaar een kleine noodhuisvesting mogen verrijzen. Daarvan vielen 6 locaties af omdat de gemeente keek naar verkeersontsluiting en spreiding over de gemeente van arbeidsmigranten. Van de 7 goedgekeurde locaties vielen er 4 af omdat de grondprijs te hoog was of de kavel niet meer beschikbaar was. Nu zijn nog 3 locaties over waar mogelijk iets meer dan 200 arbeidsmigranten gehuisvest worden.

Soepeler normen huisvesting

Volgens de gemeente waren haar eisen aan de huisvesting niet de belangrijkste kostenpost. “Voor noodhuisvesting geldt dat de gemeente vanwege de korte looptijd en de nood soepele normen hanteert”, aldus een woordvoerder. “Waar de gemeente echter niet soepeler in kan zijn, is in eisen voor wat betreft bijvoorbeeld veiligheid en brandveiligheid. Omdat er mensen komen te wonen, moet gezorgd worden dat de voorziening veilig is. Ook dat zorgt voor kosten.”

Voorwaarden aanpassen

Om toch meer locaties beschikbaar te krijgen, wil de gemeente meedenken over het verlengen van de inschrijftermijn of het aanpassen van de looptijd van de noodhuisvestingslocaties.

Of registreer je om te kunnen reageren.