Glas

Nieuws

‘Geen ToBRFV in Nederland’

De internationale plantgezondheidsorganisatie EPPO geeft aan Nederland de status ‘vrij van ToBRFV’.

Dat blijkt uit de uitbreiding van de verspreidingskaart van ToBRFV in de wereld op de website van EPPO. Engeland is opgenomen in de verspreidingskaart na de officiële melding in juli van een uitbraak in Kent. De teler houdt de kas 14 weken leeg, blijkt uit de melding. Die uitbraak is vastgesteld door een Nederlands laboratorium.

Betrouwbaarheid

In het overzicht is Nederland ook opgenomen, net als België, met de status ‘vrij van ToBRFV’. Dat is opmerkelijk. Beide landen hebben geen officiële meldingen gedaan van een uitbraak of besmetting, maar er zijn wel berichten verschenen in de media over besmettingen. EPPO stelt dat die mediaberichten onbetrouwbaar zijn. De Nederlandse berichten op Gfactueel over besmettingen in Nederland zijn nooit weerlegd. De NVWA doet deze zomer ook zelf onderzoek op Nederlandse bedrijven nadat de Europese Commissie dat oplegde aan lidstaten.

Belgische rectificatie

België is ook de status vrij van ToBRFV gegeven. 1 regionaal krantenartikel uit het Britse Suffolk maakte eerder dit jaar melding van een besmetting bij onze zuiderburen. Een Britse tomatenteler stelde in die krant zijn bedrijf af te sluiten van invloeden van buitenaf na een besmetting in België. De teler heeft EPPO laten weten verkeerd begrepen te zijn door de krant.

Of registreer je om te kunnen reageren.