Glas

Nieuws

Debets: grootste project smalle kas Saoedi-Arabië

Kassenbouwer Debets Schalke bouwt in Saoedi-Arabië op 44 hectare smalle kassen met hoge koelcapaciteit voor groenteteelt.

De eerste fase is gestart. Zelf noemen Debets en de opdrachtgever Dava dit de grootste tuinbouwinvestering die ooit in Saoedi-Arabië is gedaan. Het gaat om typisch Saoedische kassen: 200 meter lang en 40 meter diep met corridors ertussen. Met het pad- en fan-koelsysteem is voldoende koelcapaciteit om in dit warme droge klimaat te telen, aldus exportmanager Wim van Weele. “Saoedi-Arabië staat vol met deze kassen.”

Kartonnen radiator in het pad- en fan-koelsysteem.
Kartonnen radiator in het pad- en fan-koelsysteem.

Het systeem zorgt met kartonnen radiatoren voor aanzuiging van vochtige lucht die afkoelt door condensering. Door de lange smalle kassen is het klimaat met ventilatoren te beheersen. Nederlandse vierkante kassen kom je niet tegen in deze streken, aldus Van Weele. De kassen worden verder uitgerust met diffuus glas. “Er is dus weinig zoninstraling, maar wel veel licht. Ook dit hebben we eerder gebouwd in andere landen. Het teeltsysteem is gebaseerd op Nederlandse techniek, met een Hoogendoorn klimaatcomputer.”

Illustratie van de nieuw te bouwen locatie in Saoedi-Arabië.
Illustratie van de nieuw te bouwen locatie in Saoedi-Arabië.

De geavanceerde installaties maken dat de kas het hele jaar door gebruikt kan worden voor de productie van verse groenten. De totale kasoppervlakte van dit eerste project zal worden verdeeld in zes kassen met een centrale verpakkings- en technische ruimte en een teeltcompartiment voor de teelt van jonge groenteplanten. Het koninkrijk Saudi-Arabië importeert momenteel 70% van zijn voedsel. Met het ambitieuze hervormingsprogramma ‘Vision 2030’ diversifieert het koninkrijk de economie en wil het de groenten afzetten in binnen- en buitenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.