Glas

Nieuws

Brits onderzoek tegen ToBRFV-besmetting

Britse tomatentelers financieren gezamenlijk onderzoek om besmetting van ToBRFV te voorkomen.

Het zeer besmettelijke virus staat 26 september centraal op de British Tomato Conference. Vrijwel de hele middagsessie is ingeruimd voor discussies over ToBRFV, nadat in juli de eerste besmetting in Kent werd vastgesteld bij een grotere tomatenteler.

Het onderzoek naar nieuwe ontsmettingsmethoden is in juni gestart, maar zal één van de onderwerpen zijn op de Tomato Conference. De discussie staat onder leiding van teler Phil Pearson, directeur van APS Growers waarin The Greenery aandelen heeft.

Het Engelse onderzoek naar ToBRFV staat in verbinding met Nederlandse instanties

Pearson investeerde in mobiele desinfectiecontainers om fustmateriaal op zijn bedrijven in het Verenigd Koninkrijk te ontsmetten en zo de kans op binnenslepen of verder verspreiden van het virus te verkleinen. Volgens Pearson is de stoomreiniger een eerste stap naar nieuwe hygiënemaatregelen die onderweg zijn, door het onderzoek van Britse telers. Het onderzoek vindt plaats bij Agricultural en Horticutural Development Board (AHDB).

Het Engelse onderzoek naar ToBRFV staat in verbinding met Nederlandse instanties. Het plantmateriaal van de Britse teler kwam van een Nederlandse leverancier. De besmetting is in Nederland vastgesteld, blijkt uit de melding.

Of registreer je om te kunnen reageren.