Glas

Nieuws

Protocol paprikateelt voldoende tegen fruitmot

Glastuinbouw Nederland en GroentenFruit Huis: protocollen tegen Afrikaanse fruitmot werken afdoende.

“Wij hebben van geen enkele paprikateler een melding ontvangen dat de Afrikaanse fruitmot in de kas is aangetroffen”, stelt Sjaak van der Tak, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. “Bovendien hanteren de telers een strak protocol om eventuele problemen te voorkomen.”

Risico’s worden overdreven

Van der Tak en Directeur Gert Mulder van GroentenFruit Huis zetten zich in een persbericht af tegen mediaberichtgeving over risico’s van toegenomen vondsten van de fruitmot in Keniase rozen bij Nederlandse import. De risico’s voor de Nederlandse teelt worden overdreven, vinden ze.

Mulder: “Het is zaak dat de telers in bijvoorbeeld Kenia ervoor zorgen dat ze schone producten exporteren naar de Europese Unie. Het is de taak van de NVWA erop toe te zien dat de bloemen daadwerkelijk vrij zijn van organismen die we in Nederland niet hebben en beslist ook niet willen.”

“Feit is dat de NVWA dit ook goed oppakt; ze onderscheppen partijen en keuren af bij een vondst. Ook in Afrika wordt veel gecontroleerd door de autoriteiten.”

Blijf wel waakzaam

Gerben Messelink, onderzoeker entomologie bij Wageningen University & Research, stelt dat risico’s beperkt zijn: “Er is zeker geen sprake van een dreiging. Feit is wel dat de sector te allen tijde alert moet zijn om q-organismen als de Afrikaanse fruitmot te weren.”

“Dat Nederlandse paprikatelers problemen krijgen met deze mot is niet ondenkbaar, maar wel zeer theoretisch. Voor de teelt en handel zijn de risico’s minimaal, maar vanwege de status moeten de betrokken instanties voortdurend waakzaam zijn en de controles verscherpen als de actualiteit daar aanleiding toe geeft.”

Of registreer je om te kunnen reageren.