Glas

Nieuws

Oppositiepartij: inzicht tuinderswoning Westland

In Westland is behoefte aan duidelijkheid over de status van woningen in glastuinbouwgebieden.

Volgens oppositiepartij Westland Verstandig is nu onvoldoende duidelijk waarom woningen bij tuindersbedrijven een woonbestemmingen hebben. Andere huizen in die glasgebieden – waar burgers wonen – blijven vaak een tuinderswoning. Bovendien lijkt Westland een andere lijn te volgen dan Rotterdam, de aangrenzende gemeente voor de Nieuwlandse polder.

Lagere waarde tuinderswoning

Een tuinderswoning heeft een duidelijk lagere waarde op de woningmarkt vanwege beperkingen. Zo kan het zijn dat Westland tuinderswoningen verplaatst voor herstructureringsplannen of wordt huisvesting van buitenlands personeel toegestaan. Burgerwoningen zijn vanwege de hogere waarde een groter obstakel voor herstructurering.

Bestaande plannen

Die herstructureringsplannen zijn al bekend, waardoor het volgens de oppositiepartij ook mogelijk moet zijn om een overzicht te geven van de bestemming van alle woningen in de glasgebieden. Zo wil Westland Verstandig weten voor welke huizen nu een aanvraag loopt om deze om te zetten van agrarisch gebruik (tuinderswoning) naar burgerwoning.

Juridische strijd

Volgens Westland Verstandig hebben diverse woningen in de Nieuwlandse polder in ’s-Gravenzande nu een burgerbestemming, terwijl in het Rotterdamse deel van die polder jarenlang geen bestemmingswijzigingen zijn toegestaan. Daarover is een juridische strijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.