Glas

Nieuws

Minidrones tegen Turkse mot boven bladgewas

Koppert Cress en PATS hebben een overeenkomst getekend voor een pilot met minidrones tegen motten.

Naast cressen produceert Koppert Cress ook eetbare bladeren en bloemen. Het van oorsprong Japanse product Shiso Leaves, een bladgewas van ongeveer 65 centimeter hoog, trekt Turkse mot aan. “De bestrijding van dit plaaginsect met natuurlijke vijanden is lastig. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een andere bestrijdingsmethode”, zegt Brenda van den Berg, R&D Manager bij Koppert Cress.

De mini-drones zijn wendbaar genoeg om vliegende insecten te kunnen raken. - Foto: PATS
De mini-drones zijn wendbaar genoeg om vliegende insecten te kunnen raken. - Foto: PATS

Mechanische eliminatie

Het dronesysteem dat PATS ontwikkelt, bestaat uit een basisstation met camera‘s, een landings- en oplaadplatform en meerdere drones om een continue activiteit te garanderen. De camera’s observeren het gebied rond het basisstation en detecteren vliegende plaaginsecten. Het systeem stuurt vervolgens de kleine wendbare drone in de vliegbaan van het insect om een botsing in gang te zetten. De propellers elimineren daarbij actief het vliegend ongedierte, zoals de Turkse mot.

Met een pilot zal de dronetechnologie van PATS tot het einde van het jaar in een aparte afdeling met bladgewassen bij Koppert Cress worden uitgetest. “In een gezamenlijke proces gaan we het systeem uittesten en optimaliseren voor de specifieke omstandigheden ter plaatse en om actief bij te dragen aan gewasbescherming”, zegt Bram Tijmons, mede-oprichter en directeur van PATS.

Plaaginsect beter onder controle

De rondvliegende drones leveren waardevolle informatie op over de verspreiding van plagen in de kas. Hierdoor geeft het systeem eveneens inzicht in de ontwikkeling van ongedierte. Al met al resulteert dit in een preventieve oplossing om de ontwikkeling van plagen te bestrijden. Van den Berg: “We hopen met dit systeem de Turkse mot beter onder controle te krijgen. Want je wilt niet dat een dergelijke mot, die wel 700 eitjes kan leggen, boven het gewas vliegt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.