Glas

Nieuws

Hogere schadevergoeding voor paprikateler na ruiming

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet een paprikateler een ruimere schadevergoeding toekennen voor ruiming van zijn kas.

De teler is sinds 2012 nog steeds in een juridische strijd verwikkeld vanwege de schade na ruiming door de vondst van paprikasnuitkever. Destijds heeft het ministerie van Economische Zaken (nu ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de teler een te lage schadevergoeding toegekend.Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) komt tot die conclusie na een lange juridische strijd, waarin het ministerie een eerdere uitspraak naast zich neerlegde.

4 bedrijven geruimd, schadevergoeding uitgekeerd

In 2012 zijn 4 bedrijven geruimd, waardoor de paprikasnuitkeverplaag in bedwang is gehouden en andere telers gespaard bleven. De teler ontving ruim € 44.000 schadevergoeding als bijdrage van 50% van de schade. De teler claimt zelf ruim € 600.000 schade te hebben geleden, omdat hij in een overgang zat voor de teelt en ook jonge planten heeft moeten vernietigen. Daardoor heeft hij ook in 2013 teelschade opgelopen.

Ook schade vernietiging jonge planten meenemen

De rechter oordeelt dat de schade inderdaad te laag is vastgesteld. De uitspraak van het college is van 30 juli. Binnen 12 weken moet het ministerie een nieuw besluit nemen over de schadeberekening en daarbij een ruimere interpretatie toepassen van de betreffende Kaderwet EZ-subsidies, en daarbij ook de schade van vernietiging van jonge planten meenemen.

Lees ook: Nederland houdt paprikasnuitkever buiten de deur

Of registreer je om te kunnen reageren.