Glas

Nieuws

Westland op afstand in aardwarmte-ontwikkeling

De gemeente Westland verliest zeggenschap in aardwarmteproject Trias Westland.

Bij de tweede boring hoeft de gemeente niet extra garant te staan. Westland stelde zich via een speciale constructie garant voor risico’s van aardwarmteboring Trias. Het project was een ultradiepe boring, maar werd na proeven bijgesteld naar gangbare diepte.

Op die bron worden binnenkort 25 tuinders aangesloten. Om een tweede boring rond te krijgen heeft Westland de financiële positie opgegeven. Eén van de aandeelhouders dreigde niet mee te werken aan de tweede boring als de gemeente de financiële positie niet opgaf.

Behalve de zeggenschap van Westland was de constructie met aandelen te ingewikkeld. Dat blijkt uit een brief van het college van B & W aan de gemeenteraad.

Tuinders willen meer warmte

Door de stap van Westland komt een tweede boring van Trias dichterbij. Meer tuinders willen op het netwerk aangesloten worden en de eerste 25 tuinders willen meer warmte afnemen, schrijft de gemeente Westland. Daarom wil Westland meewerken aan de nieuwe constructie waarbij de gemeente meer op afstand staat.

De eerste warmte van de Triasboring zou al geleverd zijn aan tuinders in Naaldwijk, maar er zijn technische problemen geconstateerd in de injectieput. Door herstelwerkzaamheden hopen partijen binnenkort warmtelevering te zullen starten.

Of registreer je om te kunnen reageren.