Glas

Nieuws

Westland: glasbedrijf nek niet omdraaien bij onteigening

Bij de ingestarte onteigeningsprocedure voor 4 glasbedrijven in Maasdijk moet gemeente Westland bedrijven toekomst bieden.

Dat stelt de gemeenteraad bij het starten van de onteigeningsprocedure dinsdag 9 juli. De onteigening is nodig omdat ontwikkelaar HOC er met de bedrijven al sinds 2015 niet uit komt. De gemeente gaat nu als verwerver optreden.

Oppositiepartijen Westland Verstandig en GroenLinks vroegen om uitstel van de procedure, maar volgens wethouder Gardien-Reinders is er voldoende tijd om serieus naar de belangen van bedrijven te kijken. “Het onteigeningsbesluit kan alleen de rechter doen over een jaar. We hebben dus een jaar de tijd om te onderhandelen. Het gaat hard met de ontwikkeling van het bedrijventerrein Honderdland 2. Het is alleen niet gelukt de laatste verwervingen minnelijk te laten verlopen. We zijn ook verplicht het maximale te doen in de onderhandelingen, anders hebben we geen zaak voor de rechter over een jaar.”

Groot gat vraagprijs en bod

In de lijst van onteigende objecten zijn 4 kassen opgenomen van opgeteld 5 hectare. 1 bedrijf is Songrow dat op de gemeenteraadsvergadering over de onteigening kwam inspreken. Directeur Petra Hogendoorn stelt dat er een grote ruimte is tussen het aanbod voor het bedrijf en wat het bedrijf nodig heeft om elders door te starten. Het bod zou 30% dekken van de kosten voor nieuwbouw elders. Songrow zat aanvankelijk niet te wachten op verhuizing, maar werkte plannen uit die steeds onhaalbaar waren vanwege de voorwaarden van biedingen.

Regiogebonden

Wethouder Gardien-Reinders erkent dat er alternatieve locaties zijn aangeboden, maar dat die geen doorgang vonden omdat over de uitkoopprijs geen overeenstemming werd bereikt. Het bedrijf is gebonden aan de regio vanwege samenwerking met zorginstellingen voor verstandelijk gehandicapten die op het bedrijf werken. “We hebben een onderzoek van Songrow binnen, waarover we gaan praten met dit bedrijf.”

Of registreer je om te kunnen reageren.