Glas

Nieuws 1 reactie

WUR waarschuwt: niet zomaar klasse 2 AGF aanpassen

Minister Schouten gaat internationaal pleiten voor verruiming van klasse 2-eisen voor AGF op basis van WUR-onderzoek dat tegelijk waarschuwt voor mogelijke risico’s.

Het ministerie van LNV heeft Wageningen University & Research (WUR) gevraagd onderzoek te doen naar scenario’s om meer product met vorm-, kleur- of schilafwijking toe te staan in het handelskanaal. Dat is het gevolg van de motie Faber tegen voedselverspilling. WUR vindt verruiming van klasse 2 dan het beste scenario, maar waarschuwt wel voor de gevolgen en pleit eerst voor meer onderzoek. Schouten schrijft op basis van het onderzoek nu bij de Europese Commissie te zullen aandringen op verruiming.

Effecten niet duidelijk

Volgens onderzoekers van de WUR is nog niet duidelijk wat de veranderingen in volumes zijn als eisen voor vorm, kleur en schil worden verruimd. Het gevaar bestaat dat telers negatieve effecten zullen ervaren als meer klasse 2 product de verkoop van klasse 1 verdringt. Ook leidt de maatregel mogelijk tot meer verspilling omdat minder product overblijft voor industrie dat gezien de kleinere volumes die misschien niet meer zal opnemen. De WUR-onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar bedrijfseconomische beslissingen van marktpartijen rondom classificatie. Zij kiezen vaak voor eigen specificaties aan groente en fruit. Ook is niet veel bekend over consumentenacceptatie van afwijkende kleur, afmetingen en vormen in het winkelschap.

Volume-effecten glasgroente

De onderzoekers van de WUR hebben voor appel, peer, paprika en tomaat onderzocht wat de effecten zijn van verruiming van klasse 2. Voor tomaten en paprika lijken de volume-effecten groter. Het is de vraag wat er met dit extra volume gebeurt. Lidl en AH pakken deze producten al meer op, maar de onderzoekers zeggen niets over marges die supermarkten hierop maken en het effect op de uitbetaalprijs voor telers. Ook houden de onderzoekers geen rekening met de grote exportstroom van de ‘Extra klasse’, waarbij de lagere klassen veelal in Nederland blijven.

Gesprekken supermarkten

Schouten heeft wel met supermarkten gesproken over het ruimer aanbieden van lagere klassen groente en fruit. Dat leidt tot een voorlopige afspraak en een gezamenlijk gevoel van verantwoordelijk. Of Schouten daarmee de risico’s van verdringing en lagere telersprijzen kan opvangen, wordt niet duidelijk uit haar Kamerbrief en het onderzoek van de WUR.

Eén reactie

  • M. Laan

    Zo n onzin discussie weer, we gaan allemaal de kwaliteitsnormen omlaag bijstellen om verspilling tegen te gaan.
    Dan is een logisch gevolg dat je teeltstandaard ook lager wordt, want waarom zou je je best doen voor een optimaal product als het met minder ook toe kan. Gevolg zal alleen zijn dat er daardoor meer product op een nog lager kwaliteitsniveau terrecht komt, welke dan ook niet meer geschikt zal zijn voor het al aangepaste lagere niveau. Met dus weer uitval tot gevolg. Ook heeft het in de markt brengen van klasse 2 product tot gevolg dat er in eerste instantie iets meer product op de markt komt, en dat terwijl we juist met een klein tekort betere prijzen vangen, en met een klein overschot matige prijzen. Bovendien zie je altijd al dat bij een tekort automatisch er weer een handel in tweede klas producten ontstaat en dus het probleem automatisch door de markt gecorrigeerd wordt. Persoonlijk zie ik niet in waarom de politiek zich met deze marktwerking zou moeten bemoeien, Gewoon zorgen voor een prima product dan valt het wel mee met hoeveel uitval er is.

Of registreer je om te kunnen reageren.