Glas

Nieuws

Rechter tikt teler op vingers om gevolgen ontslag

Paprikateler is door rechtbank stevig op vingers getikt over onterecht ontslag van zieke werknemer.

De paprikateler in de gemeente Westland heeft volgens de rechtbank in Den Haag ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld in een arbeidsconflict met een werknemer. Door de onnodig harde opstelling van de werkgever is de verstandhouding met een langdurig zieke werknemer onder grote druk komen te staan.

Geen keuze voor mediation

In plaats van mediation na een lange ziekteperiode door psychische klachten koos de werkgever er voor de werknemer tot werk te dwingen én ontslag op staande voet toen de werknemer niet kwam werken.

De werkgever zegt zich te baseren op brieven van UWV en een bedrijfsarts dat de werknemer arbeidsgeschikt was, maar de rechter oordeelt dat die conclusie niet uit die brieven kan worden getrokken.

De werkgever heeft zich onvoldoende verdiept in de rapportage over de gezondheid van de werknemer toen die al eerder de werknemer poogde te laten herintegreren, aldus de rechter.

Regeling transitievergoeding ziekte

De rechter oordeelt vooral dat de teler anders had kunnen handelen bij het ontslag na 2 jaar. Er was geen belang voor hem om de werknemer op te roepen voor werk, omdat de loondoorbetaling op dat moment al was gestopt.

In plaats van ontbinding van het arbeidscontract waarbij de werkgever een beroep had kunnen doen op de nieuwe Regeling compensatie transitievergoeding bij langdurig zieke werknemers, koos hij voor ontslag op staande voer.

Vergoeding van € 27.000

De werknemer heeft grote nadelige gevolgen van het ontslag. Het kan gevolgen hebben voor een eventuele WW-uitkering en ook moet hij zijn re-integratiekosten zelf betalen. De rechtbank veroordeelt de teler tot betaling van een transitievergoeding van bijna € 11.000 en een ontslagvergoeding van bijna € 16.000.

Of registreer je om te kunnen reageren.