Glas

Nieuws

PlanetProof Zuid-Europa minder ver in milieu-eisen

Stichting Milieukeur (SMK) heeft de teelteisen voor PlanetProof in Zuid-Europa geharmoniseerd met Nederland (Centraal Europa). De eisen zijn niet vergelijkbaar.

Dat blijkt uit de publicatie van het teeltschema voor groente en fruit met daarbij de discussiestukken. SMK heeft nu nog twee verschillende certificatieschema’s voor Europa, maar mikt op één schema in 2021 met nationale uitwerkingen. Eerder werd al bekend dat SMK met voedselveiligheidscertificaat GLOBALG.A.P. praat over gezamenlijke inspecties.

Glastuinbouw Nederland

Voor dit nieuwe teeltschema voor PlanetProof-telers in Zuid-Europa zijn eisen op gebied milieu minder vergaand dan in Nederland. Glastuinbouw Nederland heeft in de consultatie bezwaar gemaakt tegen het laten bestaan van verschillende niveaus in milieu-eisen. Zo stelde bestuurder Jean Aerts schriftelijk aan SMK dat monitoring en eisen aan recirculatie van water niet gelijkgetrokken zijn. Volgens SMK is dat niet mogelijk op korte termijn: “On the Way to PlanetProof wil verduurzamen met haalbare stappen. Door de verschillen in wetgeving, kennisniveau en economische capaciteit zijn er verschillen in duurzaamheid tussen Europese landen. De eisen aan opvang en recirculatie van water, zoals in Nederland door wet vereist, zijn voor de korte termijn niet haalbaar voor Zuid-Europa.”

Aanscherping

Uit de vragen en antwoorden in de consultatie valt wel op te maken dat meer gewasbeschermingsmiddelen in het certificatieschema maluspunten opleveren dan in het vorige schema. Daarmee is het nieuwe teeltschema wel aangescherpt.

De Nederlandse afzetorganisaties stuurden eerder een brandbrief aan SMK om te pleiten voor gelijkwaardigheid tussen de teeltschema’s.

Of registreer je om te kunnen reageren.