Doorgaan naar artikel

NVWA dichter op bedrijven bij nieuwe plantenwet

Invoering van de nieuwe Plantgezondheidswet kan leiden tot extra controletaken voor enkele tientallen extra NVWA-medewerkers.

De nieuwe Europese regels voor bestrijding en tegengaan van plagen en ziektes in plantmateriaal gaan dit jaar in op 14 december. Wat de precieze impact is van de nieuwe Plantgezondheidswet voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is nog niet duidelijk op dit moment, maar het kan leiden tot een extra belasting van de autoriteit.

De uitvoering van de regeling is op dit moment nog niet duidelijk. Daarvoor moeten nog Europese verordeningen worden gepubliceerd, maar in een inventarisatie door het ministerie wordt rekening gehouden met een extra capaciteit voor ‘enkele tientallen fte’s’. Nog niet duidelijk is bijvoorbeeld hoe streng de controles van de NVWA op het bedrijfsleven precies worden.

Zwaardere en nieuwe taken

In de inventarisatie schrijft het ministerie dat de taken van de NVWA in de nieuwe wet voor een groot deel overeenkomen met de taken die de NVWA nu al uitvoert in de huidige Plantenziektewet. Een aantal taken wordt echter verzwaard en er komen nieuwe taken bij, waardoor de uitvoeringslasten omhoog gaan en aanpassingen aan ICT nodig zijn.

Voelbaar bedrijfsleven

De NVWA zal beduidend meer contacten hebben met het bedrijfsleven bij de nieuwe wetgeving. Die contacten zullen bovendien ‘complexer’ zijn. Nu al is duidelijk dat de NVWA een bestuurlijke boete kan opleggen aan bedrijven. Dat kost de NVWA per jaar circa € 55.100 per jaar aan extra uitvoeringskosten. De kosten voor de mogelijke personeelsuitbreiding met enkele tientallen fte’s per jaar is nog niet berekend in de inventarisatie, vanwege de onzekerheid op dit moment.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin