Glas

Nieuws

‘Wapenen tegen stortbuien, hagel en droogte’

Energie besparen, alternatieve energie winnen en brandstof halen uit oud landbouwfolie. Tuinders kunnen volgens weerman Reinier van den Berg klimaatverandering te lijf.

Van den Berg van MeteoGroup is vooral bekend als RTL-weerman. Maar hij dient ook de tuinbouw van advies over hoe om te gaan met de effecten van klimaatverandering. En over hoe tuinders kunnen helpen die effecten te voorkomen. Dat deed hij uit de doeken op een innovatieseminar bij Royal Brinkman in ‘s-Gravenzande (Z.-H.).

‘We laten te veel water weglopen’

“Zware stortbuien van meer dan 50 millimeter neerslag in een etmaal en grote hagelstenen zijn het effect van klimaatverandering. Die hagel zorgt voor behoorlijke schade aan kassen en gewassen. Een effect is ook dat niet de stormen in de winter maar wel in de zomer toenemen.”

Van den Berg vervolgt: “Daarnaast heeft toenemende droogte gevolgen voor de wereldwijde voedselproductie. Waterberging is in verband met droogte belangrijker dan ooit. Denk goed na over wateropslag, boven- of ondergronds, want we laten het water nu gewoon weglopen.”

Lees verder onder de tweet.

Klimaat en duurzaamheid

Hoe meer kennis de meteoroloog kreeg van weer en klimaat, des te meer is hij zich gaan vastbijten in de wereld van duurzaamheid. Klimaat en duurzaamheid hebben immers alles met elkaar te maken.

Van den Berg heeft 4 pijlers voor duurzaamheid. Als eerste is dat de vegetatieve biodiversiteit: bos en bomen aanplanten, want die leggen CO2 vast. De tweede pijler is energie besparen. “Dat zit de telers al in de genen, maar kan nog beter. De Kas als Energiebron heeft ‘knoppen’ voor besparen. Een goed voorbeeld is Cleantech, een jonge startup, met de zonneconcentrator voor de daglichtkas.” Een zonneconcentrator zet zonlicht om in warmte, net als een zonneboiler.

Zon en wind, ook kleinschalig

Pijler nummer 3 is de energietransitie. Zonnepanelen op het dak van de bedrijfsruimte en kas of drijvend in het waterbassin. Windenergie, ook kleinschalig, en geothermie met 2 tot 5 kilometer diepteboringen helpen volgens de klimaatexpert bij de energietransitie.

CO2-vrije brandstof uit plastic

Afval en grondstoffen zijn de vierde pijler. “Plastic is de beste uitvinding van de 20e eeuw. Deze kunststof is niet het probleem, maar wel wat we met het afval doen. Jaarlijks komt 8 miljoen ton hiervan in de oceanen terecht”, laat Van den Berg weten. Daarom is hij betrokken bij PyrOil, een bedrijf dat van plastic CO2-vrije brandstof maakt. Hiervoor wil hij ook graag het plastic van tuinbouw innemen. Van de winst die ze erop maken, worden bossen aangeplant.

Of registreer je om te kunnen reageren.