Glas

Nieuws

Vlaamse tomatenteler: PlanetProof gelijk aan EKO

Telersgroep Den Berk Délice heeft op een teeltlocatie het certificaat PlanetProof gehaald, waarmee de groep aantoont niet onder te doen voor biologisch.

Dat stelt de telersgroep uit Merksplas die is aangesloten bij Hoogstraten. Hoewel Den Berk Délice beperkt afzet in Nederland, koos de groep toch voor On the Way to PlanetProof. “Er is niet echt een vraag bij Belgische afnemers naar PlanetProof, maar we kunnen met dit keurmerk wel effectief aantonen dat we duurzaam produceren en niet onder doen voor biologisch.”

Lastig voor Belgische telers

Op 1 van de locaties is het keurmerk toegekend. De intentie is alle locaties te certificeren. Dat is voor Belgische telers wel lastiger dan voor Nederlandse, omdat wetgeving anders is. PlanetProof is op de Nederlandse wetgeving afgestemd, met ook Nederlandse toelatingen die niet allemaal in België zijn toegestaan. Het leverde wel een klein voordeel op bij schermplicht. De eis ligt op 98% lichtreductie, maar gezien de Belgische eis van 95% reductie hoeft de telersgroep niet aan de 98% eis te voldoen.

Niet wachten op collectief

Volgens de telersgroep is er op dit moment geen echt alternatief voor PlanetProof in België. Responsibly Fresh is een Belgisch duurzaamheidslabel, maar zegt niet veel over duurzaamheid van de individuele teler. Het is een collectief systeem. Er zijn gesprekken geweest over het gelijkschakelen van het Belgische systeem aan PlanetProof, maar daar wil het teeltbedrijf uit Merksplas niet op wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.