Doorgaan naar artikel

‘Strippenkaart voor warmteprijs in Zuid-Holland’

Spoedig moet meer duidelijk worden over prijsstelling en handelssysteem voor de geplande warmterotonde in Zuid-Holland.

De provincie Zuid-Holland is een belangrijke aanjager van verduurzaming door de aanleg van een warmterotonde. De glastuinbouw kan daaraan leveren en warmte afnemen. Onderzoek naar commerciële modellen is daarbij in een eindfase gekomen. Bij het openbaar deel van de vergadering van de warmtecommissie van de provincie woensdag gaf projectleider Meindert Jansberg van het Energieteam van de provincie inzicht in de voortgang op het dossier. In stuurgroepen is de laatste jaren onderzoek gedaan naar modellen voor verhandeling en prijsstelling.

3 modellen

Volgens Jansberg zijn 3 modellen bekeken voor verhandeling en prijsstelling, waaronder een poulemodel, een model waarbij 1 partij alle warmte opkoopt en verkoopt en een model zoals dat nu bestaat met losse contracten.

Deze modellen worden deze zomer gepresenteerd als een traject wordt afgerond (Greendeal). Het gaat om warmtehandel op de open hoofdinfrastructuur. Op dit moment is er een zeer grote vraag en aanbod van warmte voor zo’n netwerk, waarvan de leiding over Oost (met vertraging) er het eerst lijkt te komen.

Prijs gelijk voor warmte

Vooral de kostprijs van warmte is een discussie. Jansberg: “Hoe is de tariefopbouw? Is afstand een bepalende factor, in verband met transportkosten, betaalt iedereen hetzelfde of kies je voor een strippenkaart met zones? De totaalmix bepaalt of iets uit kan.”

Volgens Jansberg zijn de plannen voor het warmtesysteem toekomstproof. Ook als het klimaatakkoord bijvoorbeeld voorschrijft dat alle huizen versneld geïsoleerd moeten worden, is de vraag voor komende dertig jaar ruim voldoende. Dat geldt ook voor het aanbod van warmte. Alleen al havenwarmte en geplande geothermie zal een belangrijk deel invullen. Als in de toekomst ook met lagere temperaturen beter verwarmd kan worden, zal de capaciteit alleen maar toenemen. “En van lagere warmte zijn de bronnen nog veel meer aanwezig”, aldus Jansberg. Warmteleveranciers zullen op prijs moeten concurreren, zoveel is al wel duidelijk.

Vertraagde aanleg

De warmtecommissie van de provincie heeft een besloten deel, waarin het woensdag verder inging op de aanleg van het warmtenetwerk over Oost. Die plannen zijn vertraagd. Details zijn gevoelig voor de voortgang van dat traject, zodat er geheimhouding rust op de beraadslaging. De provincie loopt miljoenen risico’s op de aanleg van dat traject.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin