Glas

Nieuws

Schade aan kassen Noord-Holland door storm

Het noodweer dat in de nacht van woensdag op donderdag over het land trok, heeft in het glasgebied Alton in Heerhugowaard tot schade geleid aan kassen.

Verzekeraar Interpolis kreeg tot donderdagmiddag ongeveer 60 schademeldingen binnen. Dinsdagavond werd de glastuinbouw in Huissen-Bemmel getroffen door een windhoos.

Volgens een woordvoerder van Interpolis komen de meeste schademeldingen van de storm van woensdag uit de provincie Noord-Holland in de regio Heerhugowaard, vooral uit de glastuinbouwsector. “De meeste schade is aangericht aan kassen in de glastuinbouwsector. Ook zijn er enkele schademeldingen aan landbouwgewassen zoals gerst, en is er schade ondervonden aan stallen bij veehouders”, aldus de woordvoerder.

Paprikabedrijf gespaard

Alton is een glasgebied met vooral sierteeltbedrijven in Heerhugowaard. Het paprikabedrijf NH Paprika is heel licht getroffen door de storm. Bedrijfsleider Henk de Wit: “We dachten dat er geen schade was, maar op een locatie zagen we net toch wat planten plat liggen. Ik denk dat er 5 ramen uit gewaaid zijn. Ik denk dat we daarvoor glaszetters laten komen.”

Constructieve schade

Bij Summerville Plants is de schade fors. De kassen liggen dicht bij elkaar. Bij Summerville Plants is een kasdeel zwaar geraakt. De potrozen waren juist uitgeleverd. De taxateur is al langs geweest. Een woordvoerder van het bedrijf Summerville Plants verwacht dat er ook constructieve schade is. In het schermdoek is veel glas opgevangen. Veel glasroedes zijn krom. “Voor het herstel is wel een kassenbouwer nodig”, laat een woordvoerder van het bedrijf weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.