Glas

Nieuws

Rechter: caravanstalling soms gedogen in kas

Een glastuinder in Huissen hoeft zijn caravanstalling niet op te geven, oordeelt de Raad van State.

In hoger beroep stelt de Raad van State de teler in het gelijk. Hij mag doorgaan met de caravanstalling. De rechter haalt daarmee besluiten van de gemeente Lingewaard en de eerdere uitspraak van de lagere rechtbank onderuit.

Belangen niet onderkend

Deze instanties hebben niet goed afgewogen wat het belang is van de caravanstalling. Die is nodig als inkomstenbron naast een traject om nieuwe teelten te ontwikkelen. Het teeltbedrijf is klein en ligt in gebied de Rietkamp, dat in de jaren negentig mogelijk betrokken zou worden bij herstructurering van Bergerden. De Rietkamp was een overloopgebied. Toen de belangstelling achterbleef in het gebied, verouderde het glasgebied de Rietkamp en daarmee het perspectief voor de teler.

Nieuwe teelt ontwikkelen

In 2017 startte daarom het traject waarbij de teler begeleid wordt naar nieuwe teelten. De inkomsten uit dat traject zijn nog niet voldoende om in het levensonderhoud te voorzien, waardoor hij tot zeker 2020 wil doorgaan met de stalling. De rechter stelt dat de caravanstalling een algemeen belang heeft om herstructurering van het glasgebied te ondersteunen. Dat heeft de gemeente ten onrechte niet meegewogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.