Glas

Nieuws

PlanetProof draait nog met verlies

Het programma on the Way to PlanetProof draaide in 2018 met groot verlies. De bijdrage vanuit de overheid valt daarnaast dit jaar nog weg.

Dat blijkt uit het jaarverslag over 2018 van Stichting Milieukeur (SMK). SMK heeft het programma On the Way to PlanetProof in 2018 uitgevoerd voor € 888.000. Keurmerkhouders brachten samen € 475.000 aan afdrachten in. De overheid droeg een ton bij als exploitatiesubsidie.

Inkomsten blijven achter

SMK heeft over al haar activiteiten daarmee een negatief exploitatieresultaat geboekt van € 200.000. Door meevallers op gebied van huisvesting kwam het resultaat uit op € 42.000 verlies. Dat is lager dan begroot omdat SMK meer personeel aannam voor de groei in het aantal certificatieschema’s en keurmerkhouders. De inkomsten volgen vaak later. Na groente en fruit is de zuivel een grote sector waar On the Way to PlanetProof is geïntroduceerd.

Subsidie valt weg

In 2019 verwacht SMK een sterke groei van afdrachten van keurmerkhouders door telers van plantaardige producten en melkveehouders. Dit jaar moet SMK het zonder subsidie doen van het ministerie van LNV. In het jaarverslag schrijft SMK dat de overheid te weinig bijdraagt. “De overheidsbijdrage is in de ogen van SMK ook niet te vergelijken met de waarde die de programma’s voor de uitvoering van overheidsbeleid vertegenwoordigen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.