Glas

Nieuws

Nieuwe ToBRFV-uitbraken in verschillende ernst

Officiële meldingen bij de internationale plantenziektenkundige dienst EPPO duiden op nieuwe ToBRFV-uitbraken.

Turkije meldt een uitbraak in Demre, vlakbij Antalya. Symptonen zijn zichtbaar op planten en vruchten. Ongeveer 20% van de planten zijn tijdens de teelt al uitgevallen. Met een RT-PCR test is vervolgens ToBRFV-besmetting aangetoond. De eerste symptonen waren al in januari zichtbaar.

Turkije neemt stevige maatregelen

De productie van tomaten in de winter is belangrijk voor het teeltgebied, waardoor de maatregelen van de Turkse overheid stevig zijn. De Turkse overheid heeft een regio aangewezen waarin de besmetting tot maatregelen leidt, waaronder ruiming. In heel Turkije is nu landelijk onderzoek ingezet om bij tomaten en paprikabedrijven mogelijke besmettingen vroegtijdig te vinden.

Mildere uitbraak op Italiaans bedrijf

In de Italiaanse plaats Bra in de streek Piemonte in het noordwesten van het land is in mei een nieuwe uitbraak van ToBRFV geconstateerd. Italië heeft al sinds december 2018 na een uitbraak in Sicilië het virus in onderzoek. Het land voert namens de Europese Commissie een pest risk analysis uit, waarin een advies voor beleid wordt opgesteld voor de hele EU. De Italiaanse uitbraak lijkt milder. Ongeveer 15% van de planten in de kas van 3 hectare is aangetast, zonder zware symptomen op de vruchten. Volgens het verslag van EPPO zijn maatregelen genomen om het virus op het bedrijf uit te roeien.

Het door ToBRFV sterk gebobbelde blad ziet eruit of de plant is gevaccineerd met een zwakke stam PepMV. De groei van het gewas blijft achter. - Foto: Heike Scholz-Döbelin
Het door ToBRFV sterk gebobbelde blad ziet eruit of de plant is gevaccineerd met een zwakke stam PepMV. De groei van het gewas blijft achter. - Foto: Heike Scholz-Döbelin

Of registreer je om te kunnen reageren.