Glas

Nieuws

NVWA begint onderzoek ToBRFV op teeltbedrijven

Het eerder aangekondigde onderzoek van de NVWA naar ToBRFV op Nederlandse tomatenbedrijven begint volgende week.

Dat is onderdeel van een Europees onderzoek naar verspreiding van ToBRFV en is bedoeld om maatregelen voor te bereiden voor uitgangsmateriaal. Het onderzoek was eerder aangekondigd. De NVWA noemt het een ‘survey tomatenvruchtenteelt ToBRFV’. De afgelopen weken zijn de voorbereidingen getroffen voor het onderzoek dat volgende week begint. Wat voor hygiënemaatregelen zijn genomen om eventuele versleping te voorkomen, is niet duidelijk.

Eerder stelde NVWA dat bedrijfsbezoeken binnen regulier bedrijfsbezoek kan plaatsvinden, maar dat ook extra onderzoeken worden ingezet. Dat onderzoek doet de NVWA ook voor andere organismen zoals Ralstonia (bruinrot) in bijvoorbeeld rozen.

Voorlopige plannen

Bij het jongste Europese overleg over ToBRFV afgelopen week is een risicoanalyse gepresenteerd door Italië. In dat land zijn verschillende uitbraken vastgesteld en gemeld. De Italiaanse risicoanalyse dient ter onderbouwing van mogelijke EU-maatregelen. De Europese Commissie heeft daarvoor voorlopige plannen rondgestuurd, stelt de NVWA. Zoals eerder aangekondigd zijn de maatregelen gericht op zaad en jonge planten van tomaat en paprika met herkomsten buiten Europa. De maatregelen gelden ook voor gebieden in Europa waar het virus is geconstateerd, stelt NVWA.

Of registreer je om te kunnen reageren.