Glas

Nieuws

Grotere porties schoolfruit en -groenten

Kinderen op basisscholen krijgen in het komende schooljaar 300 gram schoolfruit en -groenten in plaats van 240 gram per week.

Dat blijkt uit de nieuwe verordening schoolfruit, -groenten en -melk van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In plaats van 10% moet nu minimaal 20% groente worden ingepland in de distributie. De vergoeding uit de regeling blijft € 0,23 per portie. Wel kunnen leveranciers van fruit en groenten nu een aanvraag doen voor 2 jaar.

Vanaf het komende schooljaar moeten leveranciers in het leveringsplan aangegeven hoe de lokale inkoop, logistiek, distributie, opslagruimte, administratie en communicatie zijn vorm gegeven.

Elke provincie leveren

De regeling voor schoolfruit schrijft nu bovendien een bijzondere voorwaarde voor. Alle 8 leveranciers moeten nu een achtste van elke provincie beleveren. Veel van de schoolfruitleveranciers werken dan ook met lokale distributiepartners. Van dat dure distributiemodel wil de overheid mogelijk toch af. De leveranciers mogen 3 voorkeursprovincies aangeven. Dat bespaart mogelijk kilometers. De Randstadprovincies zijn het meest populair bij schoolfruitleveranciers, vanwege de relatief kortere afstanden en grotere scholen is distributie goedkoper.

Of registreer je om te kunnen reageren.