Glas

Nieuws

‘Geen ToBRFV bij krattenreiniger aangetroffen’

Bij de speciaal aangewezen waslocaties voor poolbakken is tot nog toe geen ToBRFV aangetroffen.

Dat stelt Gerjo Scheringa, directeur van Europool Systems (EPS), dat herbruikbare poolbakken uitgeeft en wast voor telers. EPS is in handen van Nederlandse, Belgische en Duitse coöperaties. Na de uitbraak van ToBRFV in Duitsland in 2018 scherpte EPS haar eisen aan en haar wasprogramma. Poolbakken van tomatenbedrijven worden op aangewezen locaties extra grondig gewassen. Daarbij worden bakken en waswater gecontroleerd op aanwezige virussen, maar ToBRFV is niet aangetroffen.

Geborgd aanleveren

EPS gebruikt een aangepast wasprogramma voor tomatenkratten. Scheringa: “Ons wasprogramma is met Groen Agrocontrol ontwikkeld. In een proeffabriek is op de kratten gecontroleerd virus aangebracht en schoongewassen. Het DNA is niet meer gevonden.” De herbruikbare kratten worden op een geborgde manier aangeleverd aan de teeltbedrijven.

Eerder dit jaar schreef EPS telers aan zich strikt te houden aan het hygiëneprotocol en niet de klapkisten zelf provisorisch te wassen. Dat gebeurde wel, constateerde EPS.

Situatie in Nederland

De NVWA gaat deze zomer onderzoek naar ToBRFV doen in Nederland. Niet duidelijk is hoeveel besmettingen hebben plaatsgevonden. Officiële meldingen zijn er niet geweest. TuinbouwAlert doet op verzoek van aangesloten tomatenbedrijven geen uitspraken over de situatie van virussen in de Nederlandse teelt, laat de woordvoerder weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.