Doorgaan naar artikel

‘Chinese technologie toepasbaar maken voor kassen’

Nederland kan Chinese technologie, zoals robotisering en kunstmatige intelligentie, gebruiken voor de glastuinbouw.

Daarvoor heeft Greenport Food & Flower Xperience een overeenkomst afgesloten voor de oprichting van 4 kennis- en innovatiecentra in China met TUS-Holdings uit Bejing. Het model voor die centra is het World Horti Center in Naaldwijk, waar Greenport Food & Flowers Xperience 1 van de initiatiefnemers van is. De Nederlandse kennis van de glastuinbouw kan daar gekoppeld worden aan Chinese technologie uit bijvoorbeeld autofabrieken.

Chinese kennis veelbelovend

China is verder in toepassingen als robotisering en kunstmatige intelligentie, maar heeft die nog niet voor glastuinbouw ingezet. “Hoe kun je dat ombuigen naar toepassingen in de kas? Daar gaat het om”, laat Greenport Food & Flower Xperience weten. In Japan en de Verenigde Staten zijn bedrijven als Panasonic en ABB al bezig met het ombuigen van hun technieken naar de glastuinbouw. China heeft Nederland daarvoor ook veel te bieden. Nederland brengt daarmee kennis in op glastuinbouwgebied. De nauwere samenwerking moet zo ook tot nieuwe contracten leiden, is de verwachting.

Netwerk China

TUS-Holdings heeft haar oorsprong bij het omvangrijke Tsinghua University in Beijing. Het bedrijf is in de afgelopen 20 jaar uitgegroeid tot een van de grootste ontwikkelaars en exploitanten van kennis- en technologieparken in China. Daarnaast heeft het bedrijf deelnemingen in honderden bedrijven binnen en buiten China, waaronder ook in de tuinbouw.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin