Doorgaan naar artikel

Betere en simpeler regels afvalwaterlozing

Het wordt simpeler om landelijke regels voor lozingen vanuit kassen beter aan te laten sluiten op situaties in teeltregio’s.

Dat is het gevolg van nieuwe omgevingswetgeving, waarin de regels over afvalwaterlozingen in de glastuinbouw is opgenomen. Zo kan de gemeente bij het maken van regels het omgevingsplan en de waterschapsverordening een rol laten spelen en bijvoorbeeld uitzonderingen toepassen.

Uitzondering

Onder de nieuwe ruimtelijke regels wordt het duidelijker wanneer bedrijven vrijgesteld zijn van recirculatie. De oude regels maakten een algemene uitzondering mogelijk op recirculatie als bijvoorbeeld de kwaliteit van het drainagewater dat vroeg (zoutgehalte). Bij controles moest dan blijken of de teler terecht een uitzondering had. In de nieuwe regels zijn uitzonderingen per regio makkelijker af te geven via maatwerkregels.

Traject van jaren

Sinds enkele jaren wordt gewerkt aan de vernieuwing van het stelsel van het omgevingsrecht. Nu de nieuwe Omgevingswet is goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer, is een belangrijke stap gezet op weg naar een nieuw stelsel van omgevingswetgeving.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin