Glas

Nieuws

Tomatenmarkt EU verzwakt; Frankrijk neemt maatregelen

De tomatenafzet is in een lastige periode verzeild geraakt met extreem lage prijzen. In Frankrijk leidt dat tot ondersteuningsmaatregelen.

De dagprijzen gingen donderdag bij The Greenery het duidelijkst door de knieën. Voor losse tomaten ‘af tuin’ zakte de kale veilprijs tot € 0,12. Een extreem lage prijs, maar een negatieve uitschieter, zo lijkt het. De losse tomatenmarkt is gedifferentieerd en mogelijk daarmee gevoeliger voor overaanbod. Bij de trostomaten zakten prijzen bij The Greenery tot wel € 0,17 per kilo. Daarmee is tomaat met komkommer deze week in een prijscrisis beland.

Onderkant markt

Een handelaar stelt dat deze prijzen onderkant markt zijn. Dat blijkt ook uit veiloverzichten uit Venlo en België. Bij BelOrta noteerden Flandria-trostomaten prijzen van € 0,25 tot € 0,31. Importprijzen voor Nederlands product laten nog niet dat crisisbeeld zien. Nederlandse losse tomaten werden donderdag in het buitenland aangeboden voor € 0,50 tot € 0,60 per kilo. Daar ging in één dag wel € 0,14 van de prijs af.

De Belgische uitbetaalprijzen laten zien dat prijsinzinking van deze week een plotselinge is. Die lag in week 19 bij de zuiderburen net onder de € 0,60 voor los en € 0,54 voor trostomaten. Een vast prijsbeeld in verhouding tot week 18, toen dezelfde prijzen genoteerd werden.

Contracthandel

Hoe de contracthandel zich houdt in deze marktsituatie is lastig te overzien. Handelaren noemen niveaus van € 0,30 tot € 0,40 tot erboven voor weekcontracten. Volgende week zal ook daar een concessie niet uitblijven. Het is gas geven, stelt een handelaar die niet snel een oplossing voor de marktsituatie voorziet. Dat komt door de Europese dimensie van deze prijscrisis in mei. Er is veel productie in Nederland, maar ook in Polen, Frankrijk en Spanje.

Marktmaatregelen

Zo is in Frankrijk weer de status prijscrisis aan de marktsituatie gehangen. De mededeling zet een afspraak in werking tussen de supermarkten en producenten. De supermarktketens worden geacht de prijs van tomaten te verlagen, om het product zo aantrekkelijker te maken voor consumenten. In het zuidoosten van Frankrijk is ook een informatiecampagne voor consumenten gestart om voor tomaten extra consumptie te genereren.

Die maatregelen zijn niet ongewoon. In 2018 was de eerste prijscrisismaatregel al medio april. Ook toen bleven Franse tomatenprijzen geruime tijd duidelijk onder het prijsniveau van € 0,60 tot € 0,70. Dat is onder de kostprijs, waardoor de marktmaatregelen ingaan. In 2018 waren er 66 crisisdagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.