Glas

Nieuws

Restwarmte datacenters voor kassen onderzoeken

Het restwarmtegebruik uit datacenters in kassen komt nog niet van de grond. Voor Agriport A7 met kassen en datacenters wordt nieuw onderzoek gestart.

Volgens de Dutch Data Center Association (DDA) heeft restwarmte uit datacenters de potentie om meer dan een miljoen huishoudens in Nederland op een duurzame wijze te verwarmen. De DDA kwam daarom met het initiatief om studenten te laten meedenken om restwarmte van 30 graden op nieuwe, slimme manieren in te zetten. Het beste idee draait om de versnelling van osmose bij de generatie van Blue Energy.

Onderzoek Agriport A7

De gemeente Hollands Kroon kondigde vorige maand nabij Agriport A7 meer ruimte te willen inrichten voor datacenters en kassen en ook nieuw onderzoek te doen naar restwarmtegebruik uit datacenters. Daarvoor wordt gekeken naar de warmtebehoefte van de glastuinbouw in de toekomst en op welke wijze datacenters in deze behoefte kunnen voorzien. Een koppeling met geothermie is mogelijk, waarbij overschot aan warmte in de bodem kan worden opgeslagen. Mogelijk worden bedrijven aangetrokken die de restwarmte kunnen omzetten voor het sluiten van de kringlopen.

Landbouwgrond

Het gebiedsplan voor de regio heeft nieuwe ruimte ingetekend van ongeveer 7.000 voetbalvelden, Dit gebied is nu nog landbouwgrond, maar kan in de toekomst vol komen te staan met meer datacentra en kassen. Het is een uitbreiding op het al bestaande Agriport-gebied. De bestaande datacenters hebben nog geen hergebruik van de restwarmte geregeld, ondanks de ligging naast kassen. De gemeente met nieuw onderzoek de glastuinbouw in het gebied verduurzamen.

Of registreer je om te kunnen reageren.