Glas

Nieuws

Rechter: woonunit is geen bedrijfswoning

De Raad van State heeft in hoger beroep de eis verworpen van een tuinder in Westland die woonunits wil plaatsen.

De teler stelde dat de gemeente ten onrechte zijn aanvraag heeft geweigerd. Volgens de teler is het in het huidige bestemmingsplan toegestaan om bedrijfswoningen te laten bewonen door arbeidsmigranten. Volgens de rechter is een woonunit geen bedrijfswoning. Een bedrijfswoning is een bestaande woning. Een later aangebrachte woonunit voldoet niet aan dat principe.

Nieuw beleid

Ook de stelling van de teler dat het recente beleid van de gemeente Westland meer ruimte biedt voor bewoning op het bedrijf, is geen valide argument, oordeelt de rechter. Dat beleid werd in 2018 ontwikkeld. De aanvraag van de teler in 2017 werd terecht afgewezen op het toen geldende beleid van de gemeente.

De rechter oordeelt dat de gemeente het besluit terecht nam om de woonunits niet toe te staan en het bezwaar daartegen te verwerpen. Mogelijk dat een nieuwe aanvraag van de teler anders wordt beoordeeld als de aanvraag aansluit bij de nieuwe voorwaarden die Westland heeft gesteld aan bewoning in glastuinbouwgebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.