Doorgaan naar artikel

Nederland groeit snelst op Duitse markt aubergine

Nederland en Spanje voerden de laatste 5 jaar beide meer aubergine uit naar Duitsland dat ook meer buitenlandse aubergines nodig had.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau BLE. Spanje verhoogde sinds 2014 de export naar Duitsland met 3.500 ton aubergine naar 26.815 ton in 2018. Nederland wist de uitvoer in die periode met 4.500 ton te laten groeien en groeit daarmee het snelst, al is de groei van een kleine leverancier als Mexico feitelijk het snelst. De aanvoer verdriedubbelde bijna van 205 ton naar bijna 600 ton. Het staat echter nog niet in verhouding tot de leveringen uit Nederland.

Nederland heeft op dit moment circa 36% van de Duitse markt in handen

Tweede aanvoerder

Nederland is met 19.645 ton de tweede aanvoerder van aubergine in Duitsland. De totale Duitse invoer (uit alle landen) steeg sinds 2014 met bijna 9.000 ton, wat voor het grootste deel dus door Spanje en Nederland is ingevuld.

Beide landen zijn ook de belangrijkste leveranciers. Opgeteld vullen beide landen 88% van de totale buitenlandse aanvoer in op de Duitse markt. Op afstand volgen Turkije, België en Italië.

Lagere prijzen

Nederland heeft op dit moment circa 36% van de Duitse markt in handen met aubergine. Italië is nu de tweede leverancier met 25%, vòòr Spanje (17,5 %). Dat gaat wel tegen lagere prijzen dan in de afgelopen 2 jaar. Sinds week 15 ligt de groothandelsprijs voor Nederlandse aubergine bijna wekelijks onder die prijs van de 2 vorige jaren. Nederland is met € 1,35 per kilo (groothandelsprijs) wel goedkoper dan de Italiaanse aubergine.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin