Glas

Nieuws

Krapte Duitsland in lastige afzetweek paprika

Verre Duitse groothandelsmarkten kenden een paprikakrapte, terwijl de Nederlandse prijzen wegzakten afgelopen week.

De vijf grote groothandelsmarkten in Duitsland zijn niet aan dezelfde marktmachten blootgesteld. Dat bleek in week 19. Waar in Nederland de prijs voor kleurtjes paprika snel onderuit zakte, liepen prijzen in München en Berlijn juist op. Dat signaleert marktonderzoeksbureau BLE in haar weekrapportage over de groothandelsmarkten. Andere groothandelsmarkten als Frankfurt en Keulen zagen prijsdalingen van 20%. Die markten liggen meer in het directe achterland van Nederland.

Bijkopen

In Berlijn lijkt de krapte op de groothandelsmarkten het gevolg van het bijkopen door supermarkten in week 19. Zij signaleerden in de leveringsprogramma’s tekorten. De oplopende prijzen tot nog € 3,70 per kilo voor Nederlands product in München maakten ook de weg vrij naar klasse 2 Spaans product.

Aandeel Nederlands 80%

De Nederlandse rode paprika had in week 19 een marktaandeel van 53% op de Duitse markten. Turkije (18,8%), Spanje (13,8%) en België (12,3%) volgen daarop. Bij gele paprika is het marktaandeel Nederlandse paprika bijna 80%, met België als tweede (17,5%).

Prijsvergelijkingen van de laatste 5 jaar tonen aan dat voor rode en gele paprika de handelsprijs in week 19 nog de hoogste van de laatste 5 jaar was.

Of registreer je om te kunnen reageren.