Glas

Nieuws

Kamervragen over nevel op agf-afdelingen

De politieke partij 50PLUS vraagt de Minister voor Medische Zorg Bruno Bruins beleid te ontwikkelen voor de koeltechniek dry misting in supermarkten.

Met name Albert Heijn rolt deze methode uit in 150 winkels. De nevel bestaat uit waterdruppels die duizendmaal kleiner zijn dan een regendruppel, waardoor ze verdampen voordat de vruchten worden bereikt. Dat levert een koeling op en langere houdbaarheid.

Met deze methode wil AH bijvoorbeeld paprika onverpakt verkopen. 50PLUS wil weten of deze methode veilig genoeg is in verband met mogelijke legionellabesmetting. Bij dit soort apparaten is een verhoogd risico op legionella, stelt RIVM, terwijl er geen onafhankelijke controle op is.

Betere controle

50PLUS wil dat de minister initiatief neemt om vast te leggen waar controle op veiligheid plaatsvindt. Is dat de NVWA of de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT)? Bij de controle door de fabrikant wordt op de meest voorkomende bacteriën getest. Volgens de partij zou breder gecontroleerd moeten worden. Ook wil 50PLUS weten of supermarkten alternatieven hebben om onverpakte groente en fruit langer vers te houden.

Scherpe maatregelen

De hygiënemaatregelen van Albert Heijn en leverancier Contronics zijn scherp. Water wordt ontsmet met een osmose-installatie en een ozongenerator. Het apparaat spoelt ieder uur met vers water en buizen worden gedesinfecteerd, bleek uit een reportage op NPO Radio 1.

Of registreer je om te kunnen reageren.