Glas

Nieuws

Greenyard: markt verandert, klantenbestand ook

Greenyard verwacht dat zijn streven naar nauwe relaties met supermarkten zal leiden tot een kleiner klantenbestand.

Greenyard levert aan 19 van de grootste 20 supermarktketens in Europa. Over 10 jaar kan dat gedaald zijn naar 10 van de 20 grootste afnemers. Doordat de contracten dan groter zijn met grotere productstromen, is dat nog altijd reden om uit te gaan van groei, stelt directeur Hein Deprez in de Belgische krant De Tijd. “Vandaag werkt 1 keten met wel 50 leveranciers. De grootste levert amper 10% van de groenten en het fruit. Dat gaat veranderen. Ons model van nauwe samenwerking met de supermarkten wordt de norm. Kijk naar onze nieuwe contracten met Carrefour België en Tesco.” Met Carrefour België heeft Greenyard afgesproken alle verse groenten en fruit te leveren, eigenlijk zoals Greenyard-dochter Bakker Barendrecht doet met Albert Heijn.

Marktontwikkeling en prijsdruk

Die veranderingen op de markt leiden tot grotere concurrentie en prijsdruk, aldus Deprez. Hij koppelt de toenemende concurrentie aan de ontwikkeling naar verticale ketens. Dat betekent dat partijen contracten in de wacht proberen te slepen. Grote partijen zullen de kleinere verdringen, verwacht hij. “Niet al onze concurrenten geven zich zomaar gewonnen, en dat is hun goed recht. Maar om mee te kunnen, moet je groot genoeg zijn. Want ook de supermarktketens worden steeds groter. Vandaag zijn we een slachtoffer van de prijzenslag, maar wie is over 5 of 10 jaar nog actief in onze sector? Bedrijven die voldoende schaalgrootte hebben en de juiste service kunnen bieden, zoals wij.”

Greenyard is onder meer eigenaar van Bakker Barendrecht. - Foto: Ton van der Scheer
Greenyard is onder meer eigenaar van Bakker Barendrecht. - Foto: Ton van der Scheer

Sanering Greenyard geleid door Marc Zwaaneveld

Van de € 4 miljard jaaromzet realiseert Greenyard ruim een kwart in Nederland. Na een reeks overnames met geleend geld incasseerde het bedrijf van oprichter en grootaandeelhouder Hein Deprez november vorig jaar een halfjaarverlies van € 113 miljoen. Daarmee verloor het bedrijf veel van zijn beurswaarde. Begin dit jaar kwam Nederlander Marc Zwaaneveld als mede-directeur aan boord bij Greenyard. In De Tijd stelt Zwaaneveld dat zijn komst niet op initiatief van banken is gedaan. Zwaaneveld leidt wel de sanering van Greenyard, waarbij meer samenhang en besparingen tussen de bedrijfsonderdelen moet ontstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.