Glas

Nieuws

Glastuinbouw Nederland: ‘Voor zomer cao-akkoord’

Glastuinbouw Nederland meldt een stevige vooruitgang in de cao-onderhandelingen. Voor de zomer ligt er mogelijk een akkoord.

Dat zegt voorzitter Sjaak van der Tak. De voortgang is afgelopen week bereikt, aldus de voorzitter die niet direct bij de onderhandelingen betrokken is, maar wel in de klankbordgroep. De glastuinbouw werkt aan een cao met terugwerkende kracht van 1 juli 2018 tot en met einde van dit jaar. “Het laatste punt dat we nog bespreken is het functiegebouw en de schalen daarbinnen.” Verdere details over de overeen gekomen punten wil Van der Tak nog niet geven.

Opnieuw gestart

Onderhandelingen liepen eind 2018 vast op onder meer het afschaffen van de zaterdagtoeslag en het halveren van de zondagtoeslag. Ook op het gebied van het loonbod lagen de partijen toen nog uit elkaar.

Geen vertraging nieuwe wet

De lopende onderhandelingen worden volgens Van der Tak niet vertraagd door invoering van de Wet Arbeidsmarkt. Uit berekeningen die Glastuinbouw Nederland samen met LTO Nederland en NFO heeft laten maken wordt flexarbeid daarmee 7% duurder door hogere ww-premies en transitievergoeding. Doordat de cao met terugwerkende kracht wordt ingevoerd doorkruist de cao-looptijd niet de invoering van de nieuwe Wet Arbeidsmarkt. Van der Tak verwacht daardoor voor de zomer een uitkomst te kunnen voorleggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.