Glas

Nieuws

EU-plannen bestrijding ToBRFV uitgesteld

De presentatie van de EU-plannen voor ToBRFV-bestrijding is uitgesteld. Toch lijkt duidelijk dat het niet om ruimingsmaatregelen gaat.

Deze week zou de Europese Commissie haar conceptplannen voor bestrijding van ToBRFV in tomaten en paprika bekendmaken. Lidstaten zouden in de vergadering van het Plant Health Committee in Brussel daarover donderdag 23 mei discussiëren. De NVWA bevestigt nu dat de voorstellen niet op de agenda staan en dat geen ontwerptekst is ontvangen. Ook een presentatie van Italië met een risico-analyse voor het ToBRFV-virus is uitgesteld, stelt de NVWA. Voor het uitstel is geen reden gegeven.

Niet waarschijnlijk

Op basis van de aankondiging door de Europese Commissie op de laatste vergadering van het Plant Health Committee verwacht de NVWA niet dat de maatregelen grote gevolgen hebben voor teeltbedrijven. NVWA denkt dat het ‘niet waarschijnlijk is dat ruimingsmaatregelen zullen worden opgelegd aan teeltbedrijven’. Ingeschat wordt dat eventuele maatregelen zich primair richten op uitgangsmateriaal.

Status van ToBRFV

Betekent de focus op uitgangsmateriaal dat ToBRFV definitief geen Q-status krijgt? De NVWA zegt van niet. Het gaat om voorlopige maatregelen voor plagen waarvoor nog geen status is gegeven voor Q-organisme of van een lagere status (Regulated Non Quarantine Pests – RNQP). Een woordvoerder schrijft: “De Europese Commissie kan, conform artikel 30, maatregelen instellen voor ‘pests not listed as Union quarantine pests’. Dit is een ‘tijdelijke’ reguleringsstatus in afwachting van finale listing (als Q of RNQP).”

Waar ruimingsmaatregelen dus onwaarschijnlijk zijn, kan het wel betekenen dat hygiëne-eisen ingesteld worden. Ook gaan lidstaten in eigen land onderzoek doen naar hoe breed ToBRFV is verspreid bij teeltbedrijven. De NVWA doet dat deze zomer in Nederland.

Duitse publicatie

De Duitse plantenziektekundige dienst Julius Kühn Institut publiceerde eerder deze maand een kennisartikel over ToBRFV met de laatste inzichten. Het artikel maakt melding van de Duitse toelating van ontsmettingsmiddel Menno Florade voor het ontsmetten van gereedschap en kisten.

Of registreer je om te kunnen reageren.