Glas

Nieuws

Dit jaar tomaten in de autonome kas

Wageningen UR schrijft een tweede editie uit van de Autonomous Greenhouse Challenge, nu met tomaten.

Na het succes van de eerste Autonomous Greenhouse Challenge vorig najaar, kunnen multidisciplinaire teams van telers, techneuten en studenten zich nu storten op het op afstand en met zelfsturende en -lerende teeltsystemen telen van cherrytomaten. Wageningen University & Research roept teams op om zich voor 15 juli in te schrijven.

Telen van december tot mei

Na een selectie, met onder meer een live hackathon, zullen weer 5 teams het in de proefkassen van WUR Bleiswijk opnemen tegen elkaar en tegen een team van traditioneel telende tomatentuinders. De teelt loopt van december 2019 tot in mei 2020.

Volledig geautomatiseerde tomatenteelt

Net als de komkommerteelt in de eerste Autonomous Greenhouse Challenge zal ook deze tomatenteelt zoveel mogelijk moeten worden gestuurd door een op afstand werkend automatisch teeltsysteem. Op basis van data die vanuit de kas worden doorgegeven met alle mogelijke sensoren, meters en camera’s, moet een teeltresultaat worden behaald dat zich op het gebied van kwaliteit en kwantiteit van de productie en input van hulpmiddelen kan meten met die van de traditionele teelt.

Tencent sponsort

Net als vorig jaar werkt Wageningen ook voor de tweede editie van de Autonomous Greenhouse Challenge samen met techbedrijf Tencent. Het was vorig jaar Team Sonoma, van onder meer Microsoft Nederland, dat er met de eerste prijs vandoor ging.

Of registreer je om te kunnen reageren.