Glas

Nieuws

ACM start prijzenobservatorium versproduct

Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat meerdere jaren prijzen en marges volgen van versproducten.

ACM noemt dit een Agronutri-monitor; een project dat overigens nog precies vorm moet krijgen. Zo zoekt ACM op dit moment naar het juiste onderzoeksbureau voor deze opdracht, aldus een woordvoerder.

“Het is de bedoeling dat we over meerdere jaren voor een aantal producten de prijzen en verdelingen van marges gaan volgen. Het is een monitor, maar je kunt het een prijzenobservatorium noemen.”

De aardappelen-, groente- en fruitafdeling van Jumbo, de enige supermarktketen die ook paprika uit Israël haalt.
De aardappelen-, groente- en fruitafdeling van Jumbo, de enige supermarktketen die ook paprika uit Israël haalt.

Eerste monitor in 2020

Welke producten in dit onderzoek worden opgenomen, is niet duidelijk. “Welke producten zijn relevant en goed te volgen. Daar gaat het om”, aldus de ACM-woordvoerder.

“We willen vooral een vergelijking maken tussen reguliere en duurzame producten en kijken hoe verschilend de margeverdeling daar plaatsvindt. We verwachten over een maand meer te kunnen zeggen over hoe die monitor eruit ziet.”

De eerste monitor moet in 2020 verschijnen. 10 jaar geleden deed het toenmalige LEi ook onderzoek naar de verdeling van marges in de keten. Daar werd geen aandacht besteed aan duurzaamheid en vergoedingen.

Meer maatregelen

De prijzenmonitor is onderdeel van een serie al bekende maatregelen die minister Schouten van LNV aankondigde. Zo kunnen tuinders het straks aanvechten als extra eisen voor bijvoorbeeld milieu in een lopend contract niet tot hogere prijzen leiden.

Daarnaast geeft Schouten een stichting een arbitragerol als tuinders een conflict hebben met hun afnemers. Deze onafhankelijke stichting gaat toetsen of er sprake is van oneerlijke handelspraktijken, met bindende uitspraken.

Supermarktkoepel CBL liet deze week in het Financieele Dagblad weten dat de maatregelen tot hogere inkoopprijzen leiden, maar waarschuwde dat deze niet de marktwerking moeten verstoren. Dat kan ook voor boeren en tuinders nadelig zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.