Doorgaan naar artikel

Wiebes: Zonthermie kassen specifieke aandacht

Voor de SDE++-regeling in 2020 wil het ministerie zonthermie als specifiek aandachtspunt meenemen.

Dat schrijft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) in antwoord op Kamervragen op het ontbreken van zonthermie in de regeling voor dit lopende jaar. Volgens Wiebes zijn de gevolgen van dat besluit voor dit jaar beperkt. De vragen waren afkomstig van de VVD‘ers Weverling en Yeşilgöz-Zegerius.

Overstimulering

Wiebes stelt dat voor de daglichtkas, een kassysteem met dubbelglas met lenzen voor brandpuntfocus, overstimulering dreigde vanuit de SDE++-regeling. De regeling dekt de onrendabele top, maar de daglichtkas zou met minder subsidie toe kunnen, aldus Wiebes.

Voor andere zonthermiesystemen waren onvoldoende gegevens beschikbaar om zorgvuldig een kosteneffectieve stimulering via de lopende SDE++-regeling te garanderen.

Betrouwbaar

Uit de gegevens die het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kreeg van de sector en van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit kwam EZK niet tot een betrouwbaar basisbedrag, zo verklaart Wiebes. Zo waren de grenzen onduidelijk van wat zonthermie is en de onderhoudskosten niet voldoende inzichtelijk en kon aangeleverde informatie niet geverifieerd worden. Wiebes laat zich niet uit of zonthermie weer opgenomen wordt in de regeling voor 2020, maar neemt deze categorie met speciale aandacht mee in de voorbereiding voor de vormgeving van de regeling.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin