Glas

Nieuws

Hoge prijzen tomaten en paprika als VS grens sluit

Als president Donald Trump zijn waarschuwing waarmaakt en de grens naar Mexico sluit, zal dat de groente- en fruitmarkt hard raken. Dat zegt Lance Jungmeyer, voorzitter van de Amerikaanse Fresh Produce Association.

De maatregel zou tot grote prijsstijgingen leiden bij producten als tomaat, paprika, komkommer, aubergine en aardbei. Alleen al de suggestie van grenssluiting door Trump leidde tot een prijsstijging bij avocado.

90% van paprika in de VS komt uit Mexico

Volgens Jungmeyer levert Mexico meer dan 60% van de groente en fruit die Amerikanen in de winter consumeren. Voor sommige producten is dat aandeel nog groter. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA, op een rij gezet door vakblad The Packer, blijkt dat in de eerste maanden van dit jaar 90% van de paprika uit Mexico komt. Bij aubergine is dat 75%.

In de Verenigde Staten gaat niemand er echt van uit dat Trump de grens met Mexico sluit. Trump dreigt ermee om Mexico onder druk te zetten harder op te treden tegen illegale immigratie via Mexico.

Sluiting grens zorgt voor brede marktverstoring

Trump heeft al eerder aangegeven het vrijhandelsverdrag Nafta tussen de Amerika’s op te zeggen, maar het sluiten van de grens zou een nog grotere uitwerking hebben. Amerikanen zijn aangewezen op Mexicaanse producten, maar ook andersom. Voor graan en mais is Mexico een belangrijke afzetmarkt, net als voor vlees. De maatregel zou de markt verstoren voor legio landbouwproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.