Glas

Nieuws

Door tuinbouw gevreesde Britse fusie van de baan

De Britse supermarktketens Asda en Sainsbury’s mogen niet fuseren. De fusie zou leiden tot aanzienlijk scherpere inkoop en verlies van een grote afnemer.

De Britse toezichthouder Competition and Markets Authority (CMA) geeft geen toestemming voor de fusie, omdat het samengaan zou leiden tot hogere prijzen bij onder meer winkels en tankstations. Het besluit betekent dat, naast de directe brexitdreiging, voorlopig ook de fusiedreiging is verdwenen voor Nederlandse afzetorganisaties. In de tuinbouw werd gevreesd voor de gevolgen van de voorgenomen fusie.

CMA trekt de grens

Asda en Sainsbury’s beloofden juist 10% lagere winkelprijzen door extra korting op grotere gebundelde inkoopvolumes en efficiëntere distributie. De Britse kartelpolitie CMA is dus een andere mening toegedaan. Ook zou er volgens de CMA minder keuze voor consumenten zijn als de 2 supermarktketens samen verder zouden gaan.

Het lijkt erop dat CMA met dit besluit een duidelijke grens aangeeft aan schaalvergroting en concentratie bij supermarktorganisaties, door te wijzen op de gevaren van marktmacht.

Beide supermarktorganisaties hebben hun inkoop van versproducten de laatste jaren zo ingericht dat ze zoveel mogelijk rechtstreeks bij de telersorganisatie inkopen.

Nieuwe marktleider

Sainsbury’s en Asda (dochter van de Amerikaanse winkelketen Walmart) kondigden de fusie een jaar geleden aan. Sainsbury zou bijna 3 miljard pond betalen aan Walmart, dat ongeveer 42% van het fusiebedrijf in handen zou krijgen. Qua marktaandeel zou de combinatie Sainsbury’s en Asda de Britse marktleider Tesco van de troon stoten.

De CMA kondigde in mei vorig jaar een onderzoek aan naar de voorgenomen fusie. Sainsbury’s gaf eerder dit jaar aan de prijzen van veel producten te willen verlagen met 1 miljard pond, om zo alsnog goedkeuring te krijgen.

Zeer concurrerende Britse markt

Topman Mike Coupe van Sainsbury stelde in een reactie dat de CMA ‘1 miljard pond uit de zakken van onze klanten haalt’. Volgens hem negeert de toezichthouder ook de ‘dynamische en zeer concurrerende’ aard van de markt’.

Walmart liet weten teleurgesteld te zijn, maar richt zich nu op de positie van Asda als een zelfstandige winkelketen. ‘Walmart zal zorgen dat Asda daar voldoende middelen voor heeft’, stelt topvrouw Judith McKenna van Walmart International.

Of registreer je om te kunnen reageren.