Glas

Nieuws

Telers uit EU zoeken naarstig naar info over ToBRFV

Tomatenbedrijven over de hele wereld zoeken naar alle beschikbare kennis en hygiënemaatregelen na recente ToBRFV-besmettingen in de EU.

Jan Willem Keijzer, productspecialist gewasbescherming en desinfectie bij Royal Brinkman, zegt dat collega’s van de toeleverancier overstelpt worden met vragen. Door de recente besmettingen willen telers weten hoe ze een uitbraak kunnen voorkomen. “De internationale tuinbouw heeft grote behoefte aan dekundige informatie. We krijgen veel aanvragen uit landen voor telersbijeenkomsten in Hongarije, Spanje, Engeland, Polen en Frankrijk.”

Royal Brinkman heeft in een informatief artikel op zijn website de kennis en hygiëneprotocollen op een rij gezet. Onder de vlag van TuinbouwAlert.nl werkt de Nederlandse sector momenteel aan aangescherpte hygiëneprotocollen.

Je kunt veel geld investeren, maar het gaat ook om bedrijfscultuur.

Noodgedwongen standaardproducten

De huidige marktomstandigheden en onrust vertalen zich in een grote vraag naar hygiëneproducten. Brinkman kan die vraag niet invullen met volledig op maat gemaakte sluizen of matten. Keijzer: “Met het leveren van standaardmateriaal kunnen we de grote vraag op korte termijn wel invullen. We hebben onze voorraad vergroot met standaard producten. De levering van maatwerk kost over het algemeen meer tijd, maar telers willen nu vooral snel schakelen.”

Bedrijfscultuur aanpassen

Een kanttekening plaatst Keijzer wel. “Met investeren in hygiëne ben je er niet. Je kunt veel geld investeren, maar het gaat ook om bedrijfscultuur. Het instrueren van mensen is minstens zo belangrijk als de aanschaf van apparatuur. Het gaat om een geheel nieuwe mindset bij iedereen die op de kwekerij werkzaam is.”

Lees ook: ToBRFV heeft veel gezichten

Of registreer je om te kunnen reageren.