Glas

Nieuws

Teeltbedrijf Hartman nog lang niet uit problemen

De financiële situatie van het Friese teeltbedrijf A.C. Hartman is precair. Interim-directeur Kenaad Tewarie zei dat woensdag tijdens een kort geding van weduwe Hartman tegen het bedrijf, nadat de betalingen voor haar werk als commissaris zijn gestaakt.

Tewarie stelt volgens het Friesch Dagblad en Leeuwarder Courant dat alleen rekeningen voor teelt, stroom en salaris worden betaald. Met de betaling aan een energieleverancier is een faillissementsaanvraag voorkomen. Tewarie is onbereikbaar voor commentaar.

Een woordvoerder van Hartman laat weten dat het klopt dat bij betalingen nu voorrang wordt gegeven aan teeltzaken en salaris. Ook bevestigt hij dat The Fruit Farm op zoek is naar een financierder voor A.C. Hartman om als mede-aandeelhouder op te treden.

Negatieve financiële situatie

Hartman zou in bijzonder beheer zitten bij de Rabobank, maar die bank laat weten geen toelichting te geven op individuele klanten. De advocaat van The Fruit Farm Group, Sjoerd Kamerbeek, wil de situatie van het teeltbedrijf niet bevestigen, maar ontkent het ook niet. Hartman is sinds 2017 eigendom van het Belgische The Fruit Farm. Wel bevestigt Kamerbeek dat een andere zaak wordt voorbereid waarin The Fruit Farm het overnameproces aanvecht, omdat een verkeerde voorstelling van zaken zou zijn gegeven aan de koper.

Sinds de overname zijn teeltlocaties in Ens en Drenthe afgestoten en is een reorganisatie uitgevoerd. Hartman schakelt in deze roerige tijden bovendien om naar biologisch. Niet duidelijk is hoe sterk de invloed van huisbankier Rabobank in dit beleid is.

Forse toename bedrijfskosten

Verder verwijst Kamerbeek naar The Fruit Farm Group. Directeur Viviane Bauters wil op dit moment geen commentaar geven op de vraag of de toekomst van Hartman aan een zijden draadje hangt. Ze is in het buitenland.

Uit de gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt de zwakke financiële positie van A.C.Hartman. In 2017 daalde het bedrijfsresultaat plots naar een negatieve € 5,3 miljoen, terwijl dat in 2015 en 2016 nog positief was met bijna € 400.000. Het nettoresultaat was in die jaren nog net positief (€ 11.000 in 2016 en € 35.000 in 2015). De plotselinge verslechtering komt door een verdubbeling van de post ‘overige bedrijfskosten’ in 2017 naar € 14 miljoen. Ook in 2018 zou het resultaat van A.C.Hartman niet zijn gekeerd, blijkt uit de uitlatingen van de interim-directeur.

Of registreer je om te kunnen reageren.